Erfaringer fra en
Børnehaveklasse

 

Erfaringer fra en Bh.kl.

 

Jesper arbejder med Børnekonventionen

Når man besøger Jesper og 0.C på Langelinieskolen i København, så virker det som om, at det at arbejde med Børnekonventionen er det mest naturlige i verden.

Vi har besøgt Jesper til en snak om, hvordan det abstrakte gøres konkret. En snak om det at være børnehaveklasseleder på en UNICEF Rettighedsskole.

Her kan du høre Jesper fortælle om dagligdagen i 0.C.

Mød Victor fra 0.c

Hej. Jeg hedder Victor Skåning Hald.

Jeg er 6 år, og jeg går i 0.C på Langelinieskolen. Jeg bor sammen med min mor, der hedder Christina og min far, der hedder Lars.

Inden jeg startede i skole, var jeg på besøg i skolen. Alligevel var jeg lidt nervøs første dag. Det føltes rart, men det kildede også lidt i maven.

Jeg kendte kun Jonathan i forvejen. Vi gik i børnehave sammen.
Nu kender jeg alle børnene i min klasse, men jeg kender ikke alle på hele skolen.

Jeg kan godt lide at læse i bøger. De bedste bøger handler om sten og jordkloden. Det er sjovt, at Hr. Skæg har været helt omme på den anden side af jorden.

Vi laver også noget med bogstaver. Jeg kan mange bogstaver,

– og jeg kan også sige alfabetet a-b-c-d….æ-ø-å. Jeg kan også stave til mit navn V-i-c-t-o-r

I skolen laver vi matematik. 3+4 det er 7 – Jeg bruger mine hænder, når jeg skal regne.

Jeg kan også tælle til 100 1-2-3-4…..100Heldigvis har vi også meget tid til at lege.

Min livret er burger med ketchup, remoulade og ristede løg. Der skal ikke salat i min burger.

I min fritid går jeg til fodbold. Jeg træner 4 gange om ugen. Jeg kan rigtig godt lide at spille fodbold. Min far kører mig til fodbold.

Når vi kører på cykel, har jeg cykelhjelm på. Det siger min mor og far, at jeg skal, fordi den kan beskytte mit hoved, hvis jeg vælter.

I skolen leger jeg meget i huler og klatrer i træer, det kan jeg godt lide.

Hvis jeg fik en tryllestav, ville jeg ønske mig en ny fodbold eller måske et spil, jeg helt kan finde på, eller måske ville jeg ønske, at det var lørdag eller søndag hver dag.

Nej, ved du hvad, jeg ville ønske mig en vulkan, der sprøjter slik op.

Mød Rebekka

Rebekka gik i 0. klasse, da hun på en helt almindelig dag mødte Hr. Skæg i skolegården. Rebekka hjalp Hr. Skæg med at finde målet for hans rejse.

Nu er vi tilbage til en snak med Rebekka om det at være barn og have rettigheder.

Hej. Jeg hedder Rebekka Leth Østergaard.

Altså Rebekka er mit navn, det er det, de andre kalder mig.

Nu går jeg i 1. klasse. Det er ret sjovt, man lærer nogle flere ting. For eksempel kan jeg godt lide minus. Jeg kan godt lide matematik. Vi lærer også om tabeller. Jeg kan 1- tabellen og 5-tabellen. Jeg kan også 11-tabellen 11-22-33-44-55-66-77-88-99, det sidste kan jeg ikke huske. Nå, ja det er 110.

Vi arbejder også med bogstaver. Vi er i gang med at lære at læse. Det er vigtigt at kunne læse. Så kan man jo læse bøger og sådan noget. Jeg kan bedst lide at læse bøger, der handler om dyr. Jeg har en hamster derhjemme. Den hedder Perle, og den er meget nuttet. Det er mig, der passer på Perle. Jeg gør rent i buret og giver den mad.

Jeg bor sammen med min mor en uge, så sammen med min far en uge. Og sådan skifter det. Jeg har en storesøster Cilla og 2 halvsøskende, de bor hos min far. Sylvester og Kajsa hedder de. Så der er mange til at passe på mig.Når man skal passe godt på børn, så skal de i hvert fald spændes fast, når man kører i bil. Man skal også altid køre med cykelhjelm.

Vi er tit ude og rejse. Jeg skal snart til Oslo. Jeg kan rigtig god lide at være på ferie.

I skolen har vi arbejdet med, at børn skal have et godt liv. Man kan sådan mærke det, når man har det godt. Børn har også ret til at bestemme over deres eget liv, så de kan have et godt liv.

Jeg kan rigtig godt lide at tegne. Jeg kan godt lide at tegne dyr. Det gør jeg tit.

Og så går jeg til ballet. Men jeg skal snart starte til springgymnastik sammen med Sally. Min storesøster går også til springgymnastik.

I skolen leger jeg med Sally, Sigrid og Johannes. Vi finder på mange sjove ting at lave sammen.

Nogle gange leger vi, at vi er kaniner, så bliver vi til Plet og Prik. Det er en sjov leg.

Hvis jeg fik en tryllestav, ville jeg ønske mig en kanin og mange Squeezyer, og så ønsker jeg mig også en airtrack.

Når jeg bliver stor, vil jeg gerne være gymnast eller dyrlæge.